fbpx

Hur vi jobbar med mobilkranar

Lyftkranar är anläggningsmaskiner som är utrustade med stålvajrar och taljor, och de används helt enkelt till att lyfta och sänka olika typer av material. Oftast används de på byggarbetsplatser och som ett hjälpmedel vid konstruktion av tyngre saker inom verkstadsindustrin.

De lyftkranar som används till byggindustrin är oftast temporära konstruktioner som har satts fast antingen i marken eller på en mobil plattform. De manövreras sen antingen från hytten på kranen eller med hjälp av en handburen radiokontroll, samtidigt som kranföraren får assistans av medarbetare på marken.

Vi på Tunga Lyft jobbar mycket både med kranbilar och mobilkranar, och många av de jobb vi ska utföra kräver mobilkran.

GALLERI

Vad är då en mobilkran?

Den allra vanligaste typen av mobilkran består av en teleskopisk (dvs den är in- och utskjutbar) bom av stål eller järn, fastsatt på en mobil plattform via ett gångjärn. Bommen höjs och sänks senmed hjälp av ett system av kablar eller hydraulcylindrar, och kraftkällan som driver hydraulpumparna är oftast en dieselmotor. Det finns även en variant som är en fast fackverkskonstruktion, där man höjer och sänker bommen med hjälp av stålvajrar.

Skillnaden på en kranbil och en mobilkran är att med en kranbil åker man runt med kranen på flaket. Här är du dock mer begränsad gällande hur tungt, hur högt och hur lågt du kan lyfta.

- En mobilkran den är ju enklare på det sättet för de kan lyfta allt från några ton upp till över 1000 ton, så de kan lyfta riktigt tungt, säger Peter Pettersson på Tunga Lyft

Mobilkranar används ofta på lite kortare projekt. Som vid lyft av maskiner och transformatorer, och de har till exempel använts mycket inför öppningen av Liseberg när saker behövs hållas kortare perioder.

En mobilkran är helt enkelt mer anpassningsbar. Vid projektstart så kommer vi fram till hur långt ifrån lyften den behöver stå, och räknar sen ut vilken storlek som behövs.

Mer information?

Har du frågor kring hur vi kan hjälpa er? Kontakta Bengt Rickard.
Tel: +46 (0)10-474 03 05
bengt.rickard@tungalyft.se

Utbildade lyftledare som arbetar mycket med mobilkranar

Vi på Tunga Lyft är utbildade lyftledare. Vi jobbar kontinuerligt med mobilkranar och kan både hantera och dirigera kranarna på ett säkert och effektivt sätt.

- Har du ett längre projekt på ett bygge använder man ju byggkranar som är fastmonterade och står där i flera månader, fortsätter Peter.Men mobilkranar är jättebra för kortare projekt. Man hyr in dem ett par dagar upp till ett par veckor, sen är man klar med det projektet.

Behöver ni hjälp med att lyfta eller flytta något tungt? Tveka inte att kontakta oss på Tunga Lyft, vi har kapaciteten, kunskapen och erfarenheten för bästa möjliga slutresultat.

EXPERTER

Fyll i så kontaktar vi dig
    UPP